2C

Vecka 23

Hej!

Sista ordinarie skolveckan har kommit till sitt slut och nu är det inte många dagar kvar till sommarlovet. Även den här veckan har vi fokuserat på att göra klart i våra arbetsböcker, varvat med lite repetitionsuppgifter, läsning och annat skoj. Vi har hunnit med sista matematikprovet och övat på sångerna till avslutningen. Nästa vecka ska vi plocka undan, rensa och städa. Våra solrosor har nu börjat växa till sig ordentligt och idag fick alla ta med sig sin solros hem. Vi avslutade veckan med en tipspromenad och en fikastund i gräset, uppskattat och trevligt.

Nästa vecka får eleverna gärna ta med sig en ryggsäck eller plast/papperspåse då de kommer att börja ta hem sina arbeten och böcker.

På torsdag börjar eleverna vanlig tid kl. 8.15 i sina respektive klassrum. På grund av platsbrist ber vi alla föräldrar, släktingar och vänner att vänta på skolgården tills den gemensamma avslutningen börjar kl. 8.45. Efter programmet samlas vi i klassrummet igen för att önska varandra glad sommar och då är ni alla hjärtligt välkomna att vara med, sedan fikar vi egen medtagen picknick i gröngräset (eller i klassrummet).

Skolskjutsen hem avgår kl. 11.00 från S:ta Gertrud (och går enligt vanlig tabell på morgonen). Det är viktigt att meddela om eleverna stannar kvar på fritids eller går hem efter avslutningen.

Inför vecka 24

Måndag: Idrott- inget ombyte behövs

Tisdag: Talangfest för åk 2

Onsdag: Sista ordinarie skoldagen, städdag

Torsdag: Sommaravslutning

Fredag: Studiedag för all personal, skola och fritids stängd

Trevlig helg!

Katherine & Pontus

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Vecka 22

Hej!

Värmen håller i sig och vi har förflyttat oss mellan klassrummet och skolgården, skönt att kunna sitta i skuggan och arbeta i sin egen takt. Vi arbetar på i svenska med att göra klart i våra arbetsböcker samt läser och skriver faktatexter om våren, något vi även arbetar med på NO-lektionerna. Vi lär oss om årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider, djurs och växters livscykel och anpassningar till olika årstider samt om djur och växter i närmiljön. Vi högläser, parläser, repeterar och befäster kunskaper som vi har fått med oss under året. Veckans avslutades på Näsudden med Naturskolan där vi fick prova på att leva som jägare och samlare, en fantastisk dag med massor av spännande saker att göra och lära sig.

Information

måndag den 4/6 har vi en heldag med friidrott, vi kommer att börja dagen i klassrummet som vanligt kl. 8:15 för att sedan ge oss av mot Gamla IP. Vi äter lunch där och räknar med att vara tillbaka i skolan runt 13-tiden. Alla behöver ha med sig en vattenflaska för att fylla på med vätska under dagen. Se bifogad information i mailet.

På tisdag ska vi lämna in samtliga biblioteksböcker så ta gärna en titt hemma och ni har några av våra biblioteksböcker liggandes och skicka med dessa till skolan. Eleverna skriver upp böckerna de lånar så skulle vi se att någon saknas så meddelar jag er.

Matteportalen ska vara gjort tills på måndag och sen blir det inga fler läxor för denna termin.

Inför vecka 23

Måndag: Friidrottsdag- heldag. Matteläxa på MattePortal gjord.

Tisdag: Lämna in alla biblioteksböcker. Inga nya läxor.

Onsdag: Lovdag, skola och fritids stängd.

Torsdag: Ingen idrott pga friidrottsdagar för hela skolan.

Fredag: 

Trevlig helg!

Katherine & Pontus

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Vecka 21

Hej!

En fartfylld vecka på alla sätt och vis. Vi började veckan med en stadsvandring genom Sigtuna och fick lära oss mer om staden och dess historia, från år 970 fram tills nu. Vi arbetade vidare i skolan med att titta på runskrift och äldre kartor över Sigtuna. I matematik repeterar vi uppställning med växling och minnessiffra, båda addition och subtraktion. Våra solrosor börjar kika fram och vi dokumenterar processen från frö till blomma, alla har inte riktigt fått ut ett skott än men vi avvaktar tills på måndag och provar då att så igen så att alla får med sig en solros hem så småningom. Vi hade en mysig stund tillsammans på sångsamlingen i Mariakyrkan, även ett utmärkt tillfälle att träna på att vara bra resenärer när alla tre klasser åkte buss fram och tillbaka. I SO har vi börjat arbeta med de tre stora religionerna och lärt oss mer om heliga skrifter, heliga byggnader, symboler och högtidsdagar inom kristendomen, judendomen samt islam. Nästa vecka börjar vi arbeta med årstiden sommar samt meter, kilometer och kilogram.

Information

Idrotten fortsätter att vara utomhus någon vecka till, inget ombyte behövs men gärna att eleverna har på sig gympaskor då det bjuds både på friidrott och bollspel. Skicka gärna med en namnad vattenflaska om ni har.

På fredag åker vi till Naturskolan igen, denna gång ska vi vara på Näsudden och arbeta med temat ”Människan”. Vi blir hämtade och lämnade med buss och åker från skolan kl.8:15, vi samlas kl. 8:05 för att hinna gå på toaletten m m. Vi räknar med att vara tillbaka i skolan runt 14-tiden, det blir en förlängd skoldag för hela klassen. Vi kommer att vara ute hela dagen så det är bra att ha kläder och skor efter väder. Vi blir bjudna på lunch där men vill man så får man ta med sig frukt eller smörgås. Alla behöver ta med sig en vattenflaska för att kunna dricka under dagen.

Läxor

Till nästa vecka har eleverna sista veckans ordläxa för terminen, men vi fortsätter med läxa på MattePortalen någon vecka till.

Inför vecka 22

Måndag: Idrott- inget ombyte. Läxor in: Veckans ord lämnas in och matteläxa på MattePortal gjord.

Tisdag: Läxor ut: MattePortal (till måndag 28/5).

Onsdag: Dans.

Torsdag: Idrott, inget ombyte behövs.

Fredag: Naturskolan, samling kl. 8:05. Förlängd skoldag till ca 14:00.

Trevlig helg!

Katherine & Pontus

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Vecka 20

Hej!

Denna vecka har vi börjar redovisa våra berättelser där fokuset har legat på att få in talstreck i texten. I matematiken har vi repeterat addition men uppställning och minnessiffra för att sedan arbeta vidare med två minnessiffror. Strategier som kan vara svåra att lära sig till en början men viktigt kunskap att ha med sig, så vi fortsätter att öva och öva tills alla känner sig säkra. Annars arbetar vi ämnesövergripande med Solrosen och växternas livscykel, där vi lär oss hela processen från frö tills det att växterna vissnar. Vi har arbetat med VÖL- schemat där vi först skrivit in vad vi Vet, våra förkunskaper och även vad vi Önskar veta. När arbetsområdet är slut fyller vi i vad vi har Lärt oss. Vi har tittat på film, läst faktatexter, övat på att fylla i lucktexter, arbetat med expertord, ritat och skrivit om solrosens livscykel, målat solrosor inspirerade av Vincent van Gogh med mera. Vi avslutade veckan med att så våra egna solrosor och vi väntar med spänning för att se på nära håll om/hur de växer och utvecklas.

Information

På måndag ska vi på stadsvandring i Sigtuna och ”vandra” genom historien från 970- talet och framåt. Vi ska vara där kl. 8:45 och behöver ta bussen från skolan kl. 8:15. Vi samlas då lite tidigare att hinna gå på toaletten och lämna av väskor m m. Samling 8:00 utanför klassrummet. Hör gärna av er till mig om ni blir sena eller så.

Torsdagen den 24/5 kl. 9:10 ska vi sjunga i Mariakyrkan och ni är välkomna att vara med på vår sångstund. Efteråt blir elever och lärare bjudna på fika i trädgården och vill ni stanna och fika med oss så kommer det att finnas fika till försäljning, 10 kr för vuxna och 5 kr för barn.

Inför vecka 21

Måndag: Stadsvandring i Sigtuna- samling 8:00 utanför klassrummet. Idrott, inget ombyte behövs. Läxor: Veckans ord lämnas in och matteläxa på MattePortal gjord

Tisdag:  Läxa: Veckans ord  och MattePortal (båda läxorna till måndag 28/5)

Onsdag: Dans

Torsdag: Sångsamling i Mariakyrkan kl. 9:10, alla är hjärtligt välkomna. Idrott, inget ombyte behövs.

Fredag:

Trevlig helg!

Katherine & Pontus

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Vecka 19

Hej!

Sommarvärme och skrapsår, lässtunder i solen och en hel del spring i benen. Ännu en kort men intensiv vecka där vi har börjat med nytt kapitel i matematik som handlar om avrundning och överslagsräkning, vi har arbetat vidare med våren, argumenterat kring hur samhället ska byggas upp för att fungera och haft både ett skrivprov (berättelse) och matteprov. Vi har också fått titta på när åk 3 haft genrep inför sin föreställning med Kulturskolan och haft engelska och musik i blandade grupper med 2A och 2B. På idrotten har klassen fortsatt med orientering men nu ute på skolgården och nästa vecka förflyttar vi oss till skogen, då behövs inget ombyte. Nästa vecka är det en hel vanlig vecka, inga lovdagar eller andra avbrott. På måndag är jag iväg och då är Pontus med klassen annars ser vi fram emot ännu fler varma och härliga dagar. Skicka gärna med en vattenflaska att ha i skolan, nu när det är varmt dricks det mycket och det blir långa köer efter varje rast för att dricka 🙂

Läxor

Från och med nästa vecka får eleverna en ny läxa, veckans ord. I sitt häfte ska de välja ut fem av orden och skriva meningar med dessa men även öva på att stava orden på till exempel ett vanligt skrivpapper. På måndagar kommer vi att ha en diktamen på orden. Som vanligt delas läxan ut på tisdagar och lämnas in på måndagar. Fortsätt gärna att läsa hemma men vi kommer inte att arbeta med böckerna i klassen framöver, vi går till skolbiblioteket en gång i veckan och då finns möjlighet att låna hem böcker. Läxa på matteportalen fortsätter vi med som vanligt tisdag till måndag terminen ut.

Inför vecka 20

Måndag: Idrott- inget ombyte behövs, läsläxan tas med till skolan, Katherine ledig- Pontus vikarierar

Tisdag:  Sångsamling Mariakyrkan, läxa veckans ord samt matteportal till måndag 21/5

Onsdag: Dans, grupper: musik, engelska, programmering

Torsdag: Idrott- inget ombyte behövs

Fredag:

Trevlig helg!

Katherine & Pontus

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Vecka 18

Hej!

En kort vecka och dagarna har gått fort men vi har hunnit med en hel del. Vi har arbetat med läsförståelse och då med fokus på berättelser/sagor och övat på förmågan att läsa mellan och bortom raderna. I NO har vi avslutat arbetet med balansvågen och jämfört olika matvaror med varandra, eleverna fick väga kikärtor, solrosfrön, havrefras samt makaroner. I SO har vi börjat arbeta med miljöfrågor och vårt samhälle med fokus på våra samhällsfunktioner, härliga diskussioner när vi startade upp arbetsområdet om vad vi inte skulle klara oss utan vs vad vi skulle kunna klara oss utan i samhället. Vi hann även titta på en film om sopstationen och arbetet där. Vi är nästan klara med kapitlet om geometri i matteboken och vi börjar med att avrunda och överslagsräkna nästa vecka.

Vi arbetar för fullt med Skolverkets bedömningsstöd i alla tre klasser, både i svenska och matematik. Det är både muntliga och skriftliga delar och vi kommer att fortsätta med dessa några veckor framöver. Veckan avslutades med en tur till Forum/Biokällan i Märsta där vi fick träffa Elias och Agnes Våhlund, författare och illustratör till boken Handbok för Superhjältar som vi har läst i klassen. Avslutningsvis tackar Philip för sig som varit hos oss i två veckor, vi kommer alla att sakna honom och hoppas att han kan komma tillbaka och praktisera hos oss igen.

Information

Torsdagen den 24 maj kl. 9:10 kommer åk 2 att uppträda i Mariakyrkan i Sigtuna. Föräldrar, syskon och andra släktingar är välkomna .

Inför vecka 19

Måndag:Idrott, ombyte och handduk. Läsläxan tas med till skolan. Matematikläxan gjord på matteportalen.

Tisdag: Bibliotek. Inga läxor över lånhgelgen

Onsdag:Ingen dans. Grupper: musik, engelska, programmering

TorsdagLovdag– skola och fritids stängd

Fredag:   Lovdag– fritids öppet

Trevlig helg!

Katherine & Pontus

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Vecka 17

Hej!

Vi hälsar vår praoelev Philip välkommen till klassen. Philip har gått på skolan förut och har vart en hjälpsam hand i klassen och på fritids dessa dagar. Vi ser fram emot att ha honom hos oss även nästa vecka.

Vi började veckan med att uppmärksamma Världsbokdagen och arbetade i tvärgrupper tillsammans med 2A och 2B. Vi tittade på filmen ”The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore” och gjorde sedan våra egna bokomslag inspirerade av filmen. Veckan har fortsatt i läsandets tecken och vi har förflyttat oss utomhus för gemensamma lässtunder men även för en egen läspaus. I matematiken arbetar vi vidare med vinklar, månghörningar, rektangel, kvadrat, triangel, sidor, hörn, rätblock, kub och klot. Vi har övat på begreppen i grupp genom att skriva ner det vi kan om varje begrepp och sedan skicka det vidare till  nästa grupp. Ett uppskattat och roligt sätt att befästa begreppen!

Vi har även läst ut Handbok för Superhjältar och kommer nästa vecka att åka till Forum i Märsta för att träffa författaren till boken. Alla längtar till att få läsa del två i bokserien!

Roligast denna vecka har nog vart att arbeta med balansvågen och uppskatta vikt. Från att bygga ihop vågen till att gissa och sedan ta reda på om något är tyngre än, lättare än eller lika tungt som. På idrotten har klassen arbetat med kartor inför kommande orienteringslektioner och även redovisat läxan, ett valfritt rum de hade ritat sedd ovanifrån. Vi fick besök av Erika i torsdags som kom och tittade på hur vi arbetar då vi lärare går en fortbildning kring språkutvecklande arbetssätt, SUA-lyftet, ett arbetssätt som ska genomsyra undervisningen på hela skolan.

Idag städade hela skolan både inne och ute, plockat skärp, skurat bänkar och andra ytor, plockat undan vinterkläder m m . Vi avslutad veckan med att prata om Valborg och 1:a maj och lösa en riktigt klurig uppgift om majblomman.

Information                               

Inga läxor över lovet men eleverna får gärna fortsätta läsa i biblioteksböckerna de har tagit hem. Dessa kan de ta med till skolan på onsdag.

Inför vecka 18

Måndag:  Lovdag, fritids öppet som vanligt

Tisdag:    Lovdag, skola och fritids

Onsdag:  Dans med Kulturskolan. Läsläxan tas med till skolan.

Torsdag: Idrott, ombyte och handduk

Fredag: Författarträff på Forum

Trevlig långhelg och ta hand om varandra!

Katherine & Pontus

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Vecka 16

Hej!

Denna vecka har vi börjat arbeta med ett nytt område i matematik, geometri. Vi har arbetat med mätning och geometriska objekt som punkt, stråle och linje, sträcka och öppen polygon och idag har vi tittat närmare på vinklar. Svåra begrepp till en början men vi arbetar aktivt med dem och använder begreppen i andra sammanhang. I klassrummet sitter alltid våra aktuella begrepp uppe i nästan alla ämnen. Härligt att höra när eleverna förklarar för varandra och gör begreppen till sina egna.

I NO har vi byggt mobiler med målet att alltid ha jämvikt. Från en enkel mobil till en mobil med flera armar, former och färger. Vi har sedan reflekterar kring frågorna; Vad är nytt på mobilen? Vad har ni lagt till? Vad tog ni bort? Är den fortfarande i jämvikt? Varför? för att sedan dokumenterat processen och redovisa för hela klassen.

Denna vecka har vi även arbetat med pengar och ekonomi samt pratat om vad familjens pengar måste räcka till. Många diskussioner kring vad som kostar i ett hushåll och vad vi måste lägga pengar på kontra vad vi vill lägga pengar på.

Information

Vecka 17 och 18 kommer vi att ha praoelever i i 2A och 2C. Det är elever som går i årskurs åtta och som har gått här på skolan tidigare.

På idrottslektionerna nästa vecka kommer klassen att arbeta med kartor, detta innebär att eleverna inte behöver ha med sig ombyte. De kommer att få en hemläxa på måndag där de ska göra en karta över valfritt rum hemma och som ska lämnas in senast på onsdag samma vecka.

Skolskjuts för läsåret 18/19 ska sökas senast 30/4.

Inför vecka 17

Måndag: Idrott, inget ombyte, idrottsläxa. Läsläxan tas med till skolan.

Tisdag: Ny läsläxa delas ut. Ny läxa på matteportal. OBS! Fritids stänger kl. 17:00 pga av APT för hela skolans personal.

Onsdag: Dans med Kulturskolan. Idrottsläxan lämnas in. Grupper: musik, engelska och programmering.

Torsdag: Idrott, inget ombyte

Fredag:

Trevlig helg!

Katherine & Pontus

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Vecka 15

Hej!

Ännu en fartfylld vecka har vi haft tillsammans. Det gick fort att komma tillbaka till rutinerna efter påsklovet och vi är alla glada av solen och värmen som äntligen verkar ha hittat till oss!

I måndags var personalen på skolan på utbildning gällande de nya dataskyddsreglerna  GDPR- General data protection regulation, som slår fast reglerna för all form av behandling av information som direkt eller indirekt kan knytas till en person. Ytterligare information kommer framöver samt på vilket sätt det påverkar vår verksamhet.

Vi började veckan med att besöka Mariakyrkan och träna på sångerna som vi kommer att uppträda med senare i vår. Vi kommer även att öva på sångerna i skolan under våra musiklektioner. Vi har avslutat arbetet med världsdelar och världshav, i matematiken har vi övat lite extra på att räkna med positionssystemet och så har vi provat att balansera med kroppen i NO och arbetat med begreppen tyngdkraft, tyngdpunkt, stödyta och balans. Vi har även tittat på talstreck i texter och klassen utmanar sig själva nu i att skriva berättelser med just detta men även med fokus på ”röd tråd”, en tydlig början, handling och slut. Nästa vecka startar vi upp med geometri och mätning, vi ska titta lite närmare på våra pengar samt lära oss mer om årstiden vår.

Inför vecka 16

Måndag: Idrott, ombyte och handduk. Läsläxan tas med till skolan.

Tisdag: Ny läsläxa delas ut. Ny matematikläxa på matteportalen.

Onsdag: Dans med Kulturskolan. Grupper- musik, engelska och programmering.

Torsdag: Idrott, ombyte och handduk.

Fredag:

Trevlig och förhoppningsvis solig helg!

Katherine och Pontus